вторник, 6 октября 2015 г.

Чорна кам'яниця у Львові


Свою назву Чорна кам'яниця одержала у XIX столітті через цілком прозаїчну причину: протягом століть свинцеві білила, які наносилися як ґрунт для поліхромії (багатоколірності), окислювалися під дією повітря і світла і таким чином утворився її таємничий чорний колір. Таємничість цієї кам'яниці полягає і в тому, що одна з теорій чорного кольору фасаду, яку, проте, не визнають провідні архітектори Львова, — це закопчення білого каменю пісковику сажею внаслідок багаторічного опалення кам'яниці дровами та вугіллям.
Проблема обігріву будинків зимою у середньовіччі стояла досить гостро. Для збереження тепла навіть килими вішали на певній відстані від стіни для того, щоб створити повітряний прошарок. А для опалення будинку у його підвалі розпалювали двокамерну піч. Палаючі дрова нагрівали каміння і гаряче повітря від розпечених каменів йшло трубами на всі поверхи. Пористий камінь-пісковик, з якого побудована кам’яниця, протягом століть активно поглинав пил і сажу, і таким чином з білого перетворився на чорний. 

Чо́рна кам'яни́ця, також кам'яниця Анчевських — житловий будинок № 4 на площі Ринок у Львові, архітектурна пам'ятка. Збудована 1577 року Петром Красовським у стилі ренесансу.


Факти про Чо́рну кам'яни́цю у Львові
1. Після побудови була звичайного кольору місцевого пісковика - сірого. Імпозантний чорний колір - продукт довготривалого всотування каменем в себе пилу і бруду Ринку, а ще пічного диму: до 1960=х років тут палили вуглем. Так, принаймні, кажуть. А ще подейкують, що зараз її просто пофарбовано на чорне.

2. Чорною кам'яниця називалася не завжди. Її знали також як Київську кам'яницю, будинок Лоренцовича або Докторську кам'яницю.

3. Колись тут містилася одна з перших львівських аптек. Її тримав один з власників будинку, Ян Лоренцович, що купив кам'яницю в 1596р.

4. Перед входом до кам'яниці - незвикло-вузенька лавиця. Тут колись сидів сторож кам'яниці, а щоби не заснув, лавицю зробили максимально незручною.

5.  В 1926 році кам'яницю купило місто і влаштувало в ній історичний музей імені Яна ІІІ Собєського. Музейна традиція не переривалася з того часу - зараз в кам'яниці теж історичний музей.

6. Руст, яким вкритий весь фасад чорної кам'яниці, називається діамантовим, хоча викладений він з вапнякових блоків.

7. Від багатих інтер'єрів кам'яниці до наших часів збереглися мармурові міжкімнатні портали першого та другого поверху з витонченою різьбою та мармурове оздоблення вікон другого поверху.


Чорна кам'яниця в минулому... 





Комментариев нет:

Отправить комментарий